Kursbok
.
9. Cirkulationssystemet
1 Övergripande beskrivning av läraktivitet
Lärandemål
- Kunna redogöra för den mikroskopiska samt den makroskopiska anatomin
- Kunna redogöra för fysiologiska processer i kroppens organsystem
- Kunna använda medicinska termer och begrepp på ett relevant sätt
- Kunna förklara normala variationer och avvikelser i kroppstemperatur, puls, andning och blodtryck och relatera dessa till olika åldrar i livscykeln
Läraktiviteter
- Individuella litteraturstudier
- Basgruppsarbete
- Föreläsningar
2 Litteraturstudier och föreläsningar
Litteraturstudier
Christensen, R. (senaste upplagan). Anatomi och fysiologi för sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal. Pearson. Kapitel 7 och 14.
Lundh, B. (senaste upplagan). Medicinska ord: det medicinska språket, begrepp, definitioner, termer. Lund: Studentlitteratur.
Föreläsningar
Cirkulationssystemet av Anita Ziegler.
3 Läraktiviteter enskilt och i basgrupp
Enskilt
Utgå från kapitel 7 (och 14) i boken Anatomi och fysiologi för sjuksköterskor och annan hälso- och sjukvårdspersonal och gör en mind-map över det kardiovaskulära systemet.
I basgrupp
Jämför era respektive mind-maps om det kardiovaskulära systemet avseende val och förklaringar till viktiga begrepp och funktioner. Diskutera möjliga lösningar på de frågor/oklarheter som ni har identifierat.
I samband med provmomentet Vitala parametrar ska ni kunna förklara normala variationer och avvikelser i kroppstemperatur, puls, andning och blodtryck och relatera dessa till olika åldrar i livscykeln. Där kommer ni bland annat att berätta för varandra om hur man tar puls och blodtryck korrekt och hanterar olika variationer, vilket gör att det ingår att identifiera vilka faktorer som påverkar cirkulationen och därmed bör beaktas vid blodtryckskontroll.
4 Examination och bedömningskriterier
Denna examination utgörs av det provmoment som i kursplanen benämns Anatomi, normalfysiologi och patofysiologi, 5,5 hp och genomförs som en salstentamen.
För godkänt av individuell salstentamen gäller 70 % rätt.