Hur fungerar Moodle

4. Mitt Moodle

4.1. Inställningar - Redigera profil

Här kan du bland annat:

 • hantera information om dig själv, som du vill att andra i systemet ska kunna se

 • göra inställningar för automatiska notifikationer om händelser i dina kurser

 • göra inställningar för personliga meddelanden från andra studenter och lärare

Du kommer till din profil genom att vara inloggad och gå till Mitt Moodle eller klicka på ditt namn uppe i högra hörnet.

Nu ser du din offentliga profil, och till höger ser du menyn över de inställningar du kan göra.

Klicka på Redigera profil för att ändra inställningarNågra förklaringar till formuläret:

 • Allmänt

- För- och efternamn: ändrar du inte här, det kommer att skrivas över . Be till din kursadministratör om hjälp med namnändring.

- E-postadress: du ska inte ändra din e-postadress här utan i så fall vidarebefordrar du alla dina studentmail i Google-mailen till önskad e-postadress

- Stad/ort/ land: om dessa inte stämmer kan du ändra

- Beskrivning: här kan du göra en beskrivning av dig. Tänk på att detta blir synligt i alla dina kurser och även lärare ser din information.

 • De val du föredrar (E-postnotifieringar från Forum)

- Sammanfattande e-postmeddelande

Ställ in hur du vill ta emot e-postmeddelanden från forum som du prenumererar på .

Det finns tre olika val:

    1. Ingen sammanfattning 
     innebär att du får ett nytt e-post­meddelande varje gång någon skriver ett nytt inlägg (eller svarar på ett gammalt) i ett forum du prenumererar på.
    2. Komplett 
     innebär att du en gång per dygn får ett e-postmeddelande med alla inlägg som gjorts under dygnet, från de forum du prenumererar på. (rekommenderas)
    3. Ämnen 
     innebär att du en gång per dygn får ett epostmeddelande med enbart rubrikerna på de inlägg som gjorts under dygnet, från de forum du prenumererar på.

De två sistnämnda ger ett mer eller mindre detaljerat nyhetsbrev från forumen i dina kurser. Om du tycker att du får för många e-postmeddelanden från Moodle är något av dessa alternativ en smidig lösning.

- Automatisk prenumeration på forum

”Ja” innebär att du automatiskt blir prenumerant i forum där du skriver ett inlägg. 
Notera att du även kan välja detta i samband med att du skriver ett inlägg, inställningen i profilen är bara ett förval. 

- Spårning av forum

”Ja: markera nya inlägg åt mig” innebär att det visas bland annat på kurssidan om ett forum har nya meddelanden som du inte har läst. Det gör det enklare för dig att veta att du inte missar något viktigt inlägg eller meddelande.

 • Användarbild

Fotot du laddar upp här visas då du skriver i forum, skickar meddelande eller utför andra aktiviteter i Moodle. Tänk på att ditt ansikte bör vara centrerat på bilden då systemet automatiskt beskär bilder som inte är kvadratiska. En lämplig bildstorlek är 100x100 pixlar. Du kan även skriva en kort beskrivning av bilden.

Bilden är till för att det ska vara lättare att exempelvis följa diskussioner och lära känna sina kurskamrater och lärare.

Tänk på att bilden kommer att synas i alla dina kursrum och vara synlig både för lärare och studenter.

 • Intressen

Här kan du fylla i nyckelord för sådant som du är intresserad av och som fler kan tänkas vilja veta. På så vis kan man knyta kontakter globalt inom Moodle. När du sedan klickar på något av nyckelorden i din profil får du en lista på andra som har angivit samma nyckelord.

Exempel: Marine Student 2 har angivit ”Foto” som ett av sina intressen, då vill hon hitta någon att dela sitt fotointresse med med.  

När hon klickar på ”Foto” får hon se alla som har angivit detta som intresse och kan klicka på deras bilder för att komma till deras profil