Vill du engagera dig internationellt under din studietid? Vad roligt!
Studier visar att studenter som förlägger delar av sin utbildning utomlands utvecklas både personligt och professionellt. Du får bättre anpassningsförmåga, lär dig samarbeta bättre och utvecklar din problemlösningsförmåga. Du får också en intressant inblick i ett annat sjukvårdssystem och lär dig möta människor från olika kulturer. Denna interkulturella kompetens är värdefull i rollen som röntgensjuksköterska där du dagligen kommer möta både kollegor och patienter från olika bakgrunder.
Vad som erbjuds dig som röntgensjuksköterskestudent, när du kan engagera dig internationellt och hur du går tillväga får du mer information om på denna sida!
Internationalisering på hemmaplan
Utlandsstudier är möjligt under utbildningens senare del men du kan börja engagera dig internationellt redan idag!
Det finns många alternativ även på hemmaplan; håll utkik efter internationella gästföreläsningar, virtuella workshops eller kurser. Anmäl dig som mentor till en inresande utbytesstudent eller varför inte starta en journal club tillsammans där ni diskuterar vetenskapliga artiklar med internationellt tema?
Var gärna kreativa och hitta egna förslag på lämpliga aktiviteter! Stäm av med Internationella avdelningen om du är osäker.
Certificate of International Merits (CIM)
Genom att registrera dig för CIM är det enkelt att logga och redovisa dina internationella aktiviteter - både de som görs på hemmaplan och utomlands. Du behöver ha genomfört minst tre aktiviteter för att sedan få skriva en slutrapport och presentera ditt CIM under din sista termin.
CIM-aktiviteterna skrivs in i ditt examensbevis och på så sätt blir ditt internationella engagemang en synlig merit för framtiden!
Utlandsstudier
Röntgensjuksköterskeprogrammets mobilitetsfönster ligger efter det första året av utbildningen. Det handlar främst om verksamhetsförlagd utbildning i olika omfattning och datainsamling till uppsats.
Det finns också möjlighet till längre teoretiska utbyten via universitetsgemensamma avtal (UNIWIDE) samt kortare utlandsaktiviteter i form av internationella konferenser eller workshops i utlandet.
Se mer information om alternativen nedan.
Termin 3, 5, 6
Det finns möjlighet att förlägga den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) vid en lämplig mottagande institution utomlands.
- Termin 3: 4 eller 8 veckor VFU
- Termin 5: 4 eller 8 veckor VFU
- Termin 6: 4 eller 8 veckor VFU
Sommarkursen
Det finns möjlighet att göra en längre VFU i utlandet under 8 sommarveckor efter termin 4. Kursen ingår inte i din röntgensjuksköterskeexamen utan är en fristående kurs omfattande 15 hp. Du kan fritt välja en VFU-placering inom ett område som intresserar dig och även välja destination på egen hand. Många studenter har under åren valt att åka i grupp om 4-6 studenter till olika afrikanska länder för att där få se en annan typ av sjukvård än i Sverige. Du ansöker till kursen i början av vårterminen samma år som utresa.
Termin 6
I termin 6 finns det möjlighet till ett utbyte inom Erasmus Radiography Group (ERG). Utbytet sker från januari till april (3 månader) och berättigar till Erasmusstipendium. Ansöker gör du i termin 4, ca ett år före utbytet.
I termin 6 påbörjar du även ditt examensarbete och om du väljer en internationell frågeställning kan det passa bra att göra delar av arbetet i utlandet. Planeringen görs i samråd med din uppsatspartner och handledare/kursansvarig. Det finns ingen strikt ansökningsperiod men det är viktigt att vara ute i god tid.
Studera som freemover
Om du har en egen kontakt vid ett utländsk sjukhus eller annan lämplig institution går det oftast bra att förlägga VFU-veckorna där som sk freemover. Det kräver lite mer planering från din sida och godkännande av kursansvarig. Du hittar mer information längre ner under rubriken Utlandsstudier på egen hand.