Innehåll

  • Välkommen

    Välkommen till Läkarprogrammets sida för internationella möjligheter. Här finner du information om vilka utbytesmöjligheter som finns på Läkarprogrammet och även råd och tips inför ditt utbyte.

    För inspiration, läs äldre kursares reseberättelser eller sök bland de gamla reseberättelserna.

    Du kan även titta på filmen gjord av en student som varit i Tokyo med IME nedan.

    Hör av dig till oss om du har frågor! Kontaktuppgifter finns i vänsterspalten.



    • Informationsfilmer om läkarprogrammets internationella möjligheter

      Information finns i filmerna (del 1 och 2) om när man kan resa ut termin för termin och vilka utbildningsmoment som kan förläggas utomlands.

    • Utlysning av virtuella aktiviteter

      Missa inte att det finns möjlighet att delta i internationella virtuella aktiviteter; kurser, konferenser, föreläsningar och workshops!

      Aktiviteter med begränsat antal platser och/eller som omfattas av en deltagaravgift utlyses av Internationella avdelningen. Ett urval av studenter nomineras och får deltagaravgiften betald av Medicinska fakulteten.

       

      Virtuella aktiviteter kan räknas in i ditt Certificate of International Merits (CIM).

       

      Mer information om virtuella aktiviteter öppna för ansökan genom Medicinska fakulteten hittar du på Studentwebben.

       

       


      • Inspirationsfilm från Tokyo

        • Utbytesfönster


          • Kliniskt utbyte T7-T9


            "Min resa till Jordanien var en möjlighet att förstå mer om Mellanöstern och få inblick i ett annat sjukvårdssystem. De människor jag mötte var oerhört vänliga och många såg det som sitt personliga ansvar att få mig att känna mig välkommen. Jag fick se många spännande operationer, prata om kulturella skillnader och likheter, äta god mat, resa runt i Jordanien och till Jerusalem, lärde mig mycket medicinskt och klarade tentan vid hemkomst till Sverige."


            • Datainsamling utomlands T5 och T10



              OBS!

              Om du ska åka iväg och göra datainsamling utomlands ska Cooperation Agreement skrivas på av handledare, student och mottagande institiution. Det är viktigt att detta görs innan avfärd för att studentförsäkringen ska gälla.

              COOPERATION AGREEMENT



              • BoF- kurs Internationell Medicinsk Erfarenhet T11

                Vill du göra en klinisk placering utomlands inom läkarprogrammet?

                Då kan du ansöka till breddnings- och fördjupningskursen Internationell Medicinsk Erfarenhet under T11! Kursen består av att göra en 4-5 veckor lång klinisk placering vid ett sjukhus eller annan jämförbar enhet utomlands. Kursen ska leda till en breddad och/eller fördjupad kunskap inom ett område som har betydelse för din framtida gärning som läkare. Börja planera i god tid, helst under T8-9. Du ska börja med att hitta en plats för din kliniska placering utomlands-Läs mer på IME:s moodlesida.

                Du kan även söka en institution utomlands på egen hand genom att:.

                • Fråga lärare och forskare. De har ett kontaktnät inom universitet, vårdinstitutioner och organisationer utomlands.
                • Läs bloggar och reseberättelser för inspiration.
                • "Cold calls". Är du intresserad av ett specifikt land/region? Identifiera ett antal intressanta institutioner (universitet, sjukhus, organisationer) och kontakta dem direkt.


                Om du är intresserad eller har frågor om hur man går till väga, kontakta: Christina Jeppsson, christina.jeppsson@med.lu.se på internationella avdelningen.



                • T10 på cancersjukhus i Indien

                  Student med journaler

                  Indien är ett mycket intressant land, med stor rikedom och stor fattigdom sida vid sida. Vi har handlett läkarstudenter (T10 och T5) på det statliga cancersjukhuset MNJ (Medhi Nawaz Jung) i 6-miljonerstaden Hyderabad i Indien sedan 2013. Sammanlagt har nu 30 svenska läkarstudenter gjort sina utlandsprojekt på MNJ. Vi har även publicerat flera av dessa arbeten i internationella tidskrifter.

                  Nu till lite mer fakta. Vi har ett välfungerande samarbete med ett statligt cancersjukhus i södra Indien, i Hyderabad, huvudstaden i delstaten Telangana, med 35 miljoner invånare. MNJ är det enda statliga cancersjukhuset i delstaten och det enda sjukhus som erbjuder gratis cancersjukvård för delstatens invånare. Sjukhuset har ca 400 sängar och har möjlighet att utföra och ge både kirurgisk och medicinsk behandling, strålbehandling och palliativ vård. MNJ har även en barnonkologisk avdelning. Vi har ett välfungerande samarbete med läkarkollegorna på sjukhuset. 

                  Utlandsprojekten utformas i samarbete med de lokala läkarhandledarna och utifrån det behov som finns på sjukhuset. Våra projekt syftar till, och har i flera fall lett till, en förbättring av vården på MNJ.

                   Sjukhuset är stort, enkelt, basalt och stökigt. Detta är verkligheten för de flesta patienter i världen som får en cancerdiagnos. Att göra sin master-, eller bachelor uppsats här innebär ett möte med sjukvård där patienterna har samma diagnoser som vi ser här hemma, men där förutsättningarna att kunna behandla och hjälpa är mycket annorlunda. En stor andel av patienterna är illitterata. 


                  Det krävs mycket jobb, möda och tålamod för att genomföra sitt projekt här; tala gärna med tidigare studenter som varit här! Som läkarstudent, och som människa, får man vidgade vyer, och en global utblick över hur livet som cancerpatient är för de många fattiga patienterna i världens låg/medelinkomst länder. Dessutom ges du en möjlighet att lära känna Indien och indisk sjukvård inifrån.

                   

                  Vi tycker att det är bäst om man åker två-tre studenter tillsammans.


                  Kontakta oss gärna för mer information!
                  Eva Brun eva.brun@med.lu.se, Mikael Segerlantz mikael.segerlantz@med.lu.se 


                  • Nyhet: Crafoordska stiftelsens resestipendium

                    Nytt stipendium för korta mobiliteter


                    Nu kan du få resestipendium, bland annat för utlandsstudier om endast 3-7 veckor.

                    Ansök gärna om detta stipendium, men kom ihåg att då kan du inte ansöka om fakultetens resebidrag.

                    Läs mer om Crafoordska stiftelsens resestipendium och om hur man ansöker:

                    https://www.lu.se/…/…/crafoordska-stiftelsens-resestipendium


                    • Checklista innan du åker

                      Innan du åker- kolla i vår checklista!